Assalam & Haiii Uollss
Harini macam biasa rutinnye mak mak, takde yg menarik.. repeat la ko buat benda yg sama sampai bila bila, hahahahaha.. Kebiasaan jugak la mak mak takde idea nak masak ap hari hari tak kira la ko mak bekerja ke tak bekerja ke sama je.. dulu ak bekerja pun hadap bende yg sama, walaupun boleh di bagi pilihan makan kat luar, tetap xtau nak makan apaaaaa..
Salah satu sebab la ak rajin melepak kat instagram, follow instafemes yg suka masak masak, boleh la curik idea sikit skit untuk buat jadual menu.. ak yg tak femes ni pun gigih la upload menu masak hari hari yg boleh, boleh buat rujukan orang dan diri sendiri.
Sooo.. Untuk menu semalam ak buat menu ringkas dan cepat..
Masak Lemak Putih Sayur kobis dengan Udang, Ikan Goreng, Sambal Belacan.
ikan goreng tu ak dah siap boh garam kunyit semalam lagi, bagi rempah meresap. Pastu Sambal belacan mak ak buat semalam, kiranya pung pang buat sayur ajela.. Udang pun haritu beli terus siang ap patut, senang nak masak.
Kat sini ak nak tulis resepi Masak Lemak Putih Kobis sama Udang cara aku, untuk rujukan sesiapa dan rujukan anak cucu..hahahaha
Bahan Bahan :
Bawang Putih - Cincang
Ikan Bilis - Tumbuk halus
Cili Merah atau Hijau - hiris
Kobis - hiris sederhana besar (ak guna siku je)
Lobak Merah - Optional (bg warna menarik)
Santan Kotak - sekotak
Air - 2 Cawan
Garam
Gula
maggi secukup rasa - (nak tukar letak stok ayam pon ok)
Minyak untuk menumis
* boleh je kalau nak tambah
-Soun
-tahu
Cara Cara :
1. Panaskan Minyak, masukkan bawang putih dan ikan bilis, tumis sampai garing
2. Masukkan Air dan Lobak Merah, reneh dalam 3 minit
3. Masukkan Santan sekotak, Kobis, garam, gula, maggie cukup Rasa. masak hingga kobis lembut.
4. Masukkan Cili hiris, reneh sekejap dlm seminit dua
Its Done!!
senang je kan,, ikan tu sesambil ak masak sayur ak letak dia dalam Air Fryer, sekejap jela kejadiannye. Kalau takde air fryer pun goreng jela mcm biasa, goreng ikan bukan amik masa lama.. hhehehe okey la, nak sesiap amik anak sekolah pulak.. nanti kalau rajin kita hupdate lagi ye!
Tata!!
Bahan Bahan :
Bawang Putih - Cincang
Ikan Bilis - Tumbuk halus
Cili Merah atau Hijau - hiris
Kobis - hiris sederhana besar (ak guna siku je)
Lobak Merah - Optional (bg warna menarik)
Santan Kotak - sekotak
Air - 2 Cawan
Garam
Gula
maggi secukup rasa - (nak tukar letak stok ayam pon ok)
Minyak untuk menumis
* boleh je kalau nak tambah
-Soun
-tahu
Cara Cara :
1. Panaskan Minyak, masukkan bawang putih dan ikan bilis, tumis sampai garing
2. Masukkan Air dan Lobak Merah, reneh dalam 3 minit
3. Masukkan Santan sekotak, Kobis, garam, gula, maggie cukup Rasa. masak hingga kobis lembut.
4. Masukkan Cili hiris, reneh sekejap dlm seminit dua
Its Done!!
senang je kan,, ikan tu sesambil ak masak sayur ak letak dia dalam Air Fryer, sekejap jela kejadiannye. Kalau takde air fryer pun goreng jela mcm biasa, goreng ikan bukan amik masa lama.. hhehehe okey la, nak sesiap amik anak sekolah pulak.. nanti kalau rajin kita hupdate lagi ye!
Tata!!
Sedap masak lemak ni. Nad suka sangat makan telur masak lemak. Walaupun menu simple tapi sedap. Tak pernah try lagi masak lemak udang hehe.
ReplyDeleteMasak lemak telur memang sedap Nad, lagi2 telur itik..hehehe..
Delete