Kulit / Doh ::
Tepung 1 kilo
Minyak 3/4 cawan (panaskan sekejap)
Air secukupnye
Garam
- satukan tepung, garam dan minyak, gaul rata
- kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hinggah menjadi doh
Ubi Kentang 1 kilo (potong dadu)
Daun Sup
Rempah kari 2sb (bancuh dgn air)
Bawang besar 1 biji *
Bawang Putih 6 biji *
Cili Merah *
Kunyit hidup sedikit *
Ikan bilis 2sb *
Air
* kisar...
Garam dan gula secukup rasa..
- Tumis bahan kisar hingga naik bau dan sedikit garing..kemudian masukkan kari paste, tumis sebentar.
- masukkan air + kentang, gaul rata.. perasakan dgn garam dan gula .. masak hingga kentang empuk dan agak kering.. masukkan daun sup dan gaulkan rata..
- biarkan sejuk dulu baru terap karipap.. kitorg terap je sbb cepat siap.. nak gentel pon boleh... hihihi
Karipap comel untuk budak2.. |
SELAMAT MENCUBA!!
simple dan sedap ni . hehee
ReplyDeletesaya, resepi simple saya terus goreng yg frozen punye >< AHAHA
ReplyDeleteHahahahahha tu tak aciii nme nye..
Deleteteringin nk buat tp.... x rajin-rajin
ReplyDelete