Skip to main content

3 tahun.....

Assalamualaikum..rase kekok pulak nak menaip, lama betul ak tak update blog. Last skali update tahun 2015, 3 tahun juga ye..huhuuu.. Sebab ak tak update lama bertaun?? Sebab nye kengkangan masa yang hadoooo.. macam biasa, mak busy uollssss, kalah menteri, hahahaha. alkisah nye memacam la, latop rosak la, bz kerja la, bz dengan family, pc rosak, bla bla bla so onnn... nak hupdate kat henpon?? henpon murahhhh, tgk scren kecik besar kecik besar je kan.. jadi nye ak berhenti jela sementara... sementara pon pejam celik pejam celik hamik kau 3 tahun.. bersawanggg!! klu rumah ni mau segala hantu jin yg tinggal.

So, nak menyembang nak bercerita pon xde idea nak kluar kan. dalam mase 3 tahun ni macam macam cerita ada, suka ada, duka semestinya adaa. Nanti kalau free dan ad idea nak menulis tu datang ak update la kat sini ye. Nie anak yang paling kecik dah bangun, ak cin cau dulu ye, bye!!


Comments

Popular posts from this blog

Taman Botani KL (Taman Tasik Perdana)

Semalam weols anak beranak 1st time jenjalan kat Taman Botani KL atau juga dikenali sebagai Taman Tasik Perdana.. kitorg g dlm pkol 10pg...otw ke sana jalan sangat lengang, maklumlah cuti 4 hari dr hari Jumaat ritu, memasing g balik kg or holiday agaknye..


Sampai2 sana parking penuh yg amat, pusing2 br jumpa parking.. kitorg parking dekat ngan taman permainan...Hehehe.. sebenarnye kitorg men g je, lpe bawak map..tmpat yg kitorg parking tu utk owg joging blh ler..xde ap pon yg ad pokok2 mcm kat hutan..redup je... korg kalau nak g parking la kat taman rama2 ke.. ad tram lalu boleh bawak ronda2 1 taman..

Laluan track joging.. redup je..nyaman..
Jalan suku tempat je kot, jalan punye jalan xsampai2 tasiknye..si kecik ni pulak buat hal xnak jalan n xnak duduk stroller, nak berdukung jela pulak (borin agaknye)..makanye kitorg patah balik ler..jenuh nak jalan xjmpa penghujung..

Next time nak g lagi, kalini nak g tempat yg betul menarik..yg ad air terjun, kolam ikan, taman rusa n mcm2 lagi...…

RESEPI Air Asam

Bahan-bahan :- Cili Padi 20biji Cili merah 2biji Bawang Besar 2biji
Potong semua bahan2 di atas..
Bawang yg dipotong
Potong cili kasar begini
Air Asam
Sebungkus asam jawa di ramas bersama air suam / air masak, tapiss..kemudian campurkan air asam ni dengan cili n bawang yg telah dipotong... Perasakan dengan sedikit garam (1sk) dan gula (5sb) secukup rasa..
Kalau korg nak guna stevia pon boleh, ak xletak sbb ad yg xreti rase stevia..hehehehe..sedap cicah dengan ikan bakar..nyumm nyummm..

TAMARIND SAUCE
Ingrediants:
Chilli 20pcs* Red Chilli 2pcs* Onion 2pcs*
*Cut all ingrediants
Salt - 1 tsp Sugar - tbsp Tamarind 1 cup - squeeze with warm water and filter.. Mixed tamarind juice with salt, sugar, chilli and onion that had been cut.. mixed well..
For best served with fish or grilled chicken

SELAMAT MENCUBA!!




RESEPI :: Karipap Sedap Simple

Kulit / Doh ::
Tepung 1 kilo Minyak 3/4 cawan (panaskan sekejap) Air secukupnye Garam
- satukan tepung, garam dan minyak, gaul rata - kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hinggah menjadi doh

Inti Kari Kentang ::

Ubi Kentang 1 kilo (potong dadu)
Daun Sup
Rempah kari 2sb (bancuh dgn air)

Bawang besar 1 biji *
Bawang Putih 6 biji *
Cili Merah *
Kunyit hidup sedikit *
Ikan bilis 2sb *
Air

* kisar...

Garam dan gula secukup rasa..

- Tumis bahan kisar hingga naik bau dan sedikit garing..kemudian masukkan kari paste, tumis sebentar.

- masukkan air + kentang, gaul rata.. perasakan dgn garam dan gula .. masak hingga kentang empuk dan agak kering.. masukkan daun sup dan gaulkan rata..

- biarkan sejuk dulu baru terap karipap.. kitorg terap je sbb cepat siap.. nak gentel pon boleh... hihihi

** nak lg sedap boleh tambah daging..




SELAMAT MENCUBA!!