Tuesday, May 26, 2015

FoodStreet : Nasi Lemak Kg.Pandan


Siapa yang tinggal di Ampang atau Kg.Pandan boleh try makan Nasi Lemak kat sini. Waktu operasi setiap hari Isnin hinggal Jumaat, bermula pada Jam 5 petang hingga Nasi Lemak habis, huahuahua.. selalunya Jam 9 malam masih buka lagi, tapi tak sure Nasi Lemak ada lagi ke tak.. selalunya ku lepak waktu lepas kerja dalam pukol 6 petang, hehehe. 

LOKASI betul2 kat tepi Parking Masjid Nurul Hidayah Kg.Pandan, korang boleh gna waze or google maps. Parking kat sini senang je..


Gerai Nasi Lemak ni ada sediakan beberapa jenis lauk seperti Ayam Masak Merah, Rendang Ayam, Sambal Sotong, Sambal Paru, Ayam Goreng, Paru Goreng, Telur Goreng dll..lain2 menunya, bukan la selepuk semua hado..Selain Nasi Lemak pon ada kat sini seperti Laksa, Mee Kari, Nasi Goreng dan Mee goreng..


Bila korang dah rasa makan kat sini best, pastu rasa nak jamu kengkawan ke family ke jiran ke kan, korang boleh bt tempahan kat tokey kedai ni sebab tokey nie ada buat CATERING jugak! Tak kesah la nak bt Jamuat opis boleh, kenduri kawen pon boleh.. kenduri kawen tu ad la menu dia jugak, tak la semua menu Nasi Lemak hokey..


Saturday, May 23, 2015

DIY : No cook Play dough - without Cream of Tartar


Easy DIY Play doh recipe without cream of tartar and no cooking. Make the best playdough creations with no cream of tartar and cook free that kids will love. All you need:

2 cup plain flour
1 cup salt
1 tbs oil
1 cup cold water
2 drops liquid food colouring


Method


STEP 1 = Combine plain flour and salt

STEP 2 = Add water, food colouring and     oil. Mix until ingredients are combined.

STEP 3 = Knead well.

STEP 4 = If consistency is too wet add a little plain flour.



SAFE FOR YOUR CHILDREN!!

Thursday, May 21, 2015

FoodStreet: Cendol Bismillah Taiping

Google

Selain dari Ansari Cendol (tak pernah cuba lagi) Cendol Bismillah juga amat Popular di Taiping. Ia telah ada sejak dahulu lagi, di mana perniagaan itu telah diusahakan sejak turun temurun..selain cendol, pasembor juga ad jual disini.

Selama 3 tahun kahwin dengan orang Taiping baru sekali ak makan kat sini. Waktu ni datang dah petang, Pasembor dan cendol pulut dah habis.. yg tinggal hanya Cendol Kacang Merah..korg boleh pilih samada saiz besar atau kecil, harga sangat murah dan rasa bg aku memang sedap.. lagi2 bila makan waktu cuaca panas..

Google
Harga murah!

Credit EatzMe

Google
Cendol  Kacang Merah


LOKASI :

Bismillah Cendol
Lot tk 233, Jalan Barrack
Taiping, Perak 34000
GPS Coordinates: N04 51.152 E100 44.323




Sunday, May 10, 2015

Sunday BR Sundae

Happy Sunday uolsss...aaannnddd Happy Mothers day utk semua yg sambut hari ibu nih..weols xsambut hari ibu sbb bg weols hari2 adalah hari Ibu..cuma hari ibu ni spesel sbb semua shopping compleks ada sale lah kot...ekekeke..ke mane2 ad jer sale utk hari ibu...bunga la baju la mcm2 yg berkaitan..

Petang tadi En.suami ajak keluar, nak belanja Cik Zahra makan aiskrim..Ingatkan nak belanja makn eskrim kat taman mcm selalu, rupanye melencong ke tmpat lain..ekekeke.. kita ke AEON JUSCO...

punye la ramai orang, ada sales mothers day gamaknye, semua tempat beratur panjang je dgn orang...tempat roti ramai org, kat jual eskrim tempurung kelapa pon ramai, kedai mkn pon ramai..hehehe.. tapi En.suami nak belanja eskrem len, bukan nie...


Aiskrim Baskin Robbins!! Jakun jap..hahaha..1st time makan eskrim nih, muka teruja je..mula2 ingat nak oder 1 ke eskrim yg ad waffle tu, pastu tukang jual tu kata 2scoop je aiskrimnye..en.suami rase mcm sket sbb tukang jual tu tnjuk besar mcm comel je..jadinye beli ler dua.. sekali dah dapat idak ler kecik sangat, 1eskrim tu boleh la makan berdua skli ngn cik Zahra.. last last makan smpai kembang2 tekak nak bg perabis.. huhuuu

Kitorg beli Aiskrim Waffle Berry Sundae, ada Waffle Rangup, pisang, strawberry, aiskrim plak pilih strawberry Cheescake and chocolaye Chip, harga RM19...lg 1 Aiskrim Chocolate Dipped Waffle Sundae, ada Waffle Rangup bersalut coklat, aiskrim pilihan Perasa Mint and Chocolate chip pastu ad sos caramel, harga RM19.50.


Dah habis makan aiskrim ajak Cik Zahra jalan2 jap dalam Jusco.. Pastu En.suami ajak masuk dalam pasaraya AEON nak belanja SUSHI!!! Yeeaaayyy!! Seronok hokey, makanan kesukaan ku..hehehehe.. kurang tros rase sakit migrain.. :p


Okeylah, nak landingkan CikZahra.. esok nak kerja dah...tata uols...

Saturday, May 9, 2015

REVIEW Miniature Dior Perfume by DindaShopaholic


Weeehuuuu!! 1st time dapat nih teruja hokey.. botol semua comel-comel & kiut miut jer, baunyer jangan cakap la..memang sedap yg amat..hehehe..aku ni bukan la seorg pemakai perfume sangat, actually my sister ada jual perfume, so memula beli yg botol kecik  yg tester tu je utk pakai calit calit kat baju n kat cadar bilik..sekali anak dara sorg ni buat main macamana ntah sampai habis licin perfum tu.. heh, alang alang bek ak beli perfume betol besar tu je..ekekeke..



Bau punya bau, alahaiiiii awat semua bau sedap je nih..bau sampai pening nak pilih yg mne satu...last last ak pilih set Miniature Dior ni je, senang! ada 5 bau len-len, idak ler boring bau same, pastu kang xsabar bg habis sbb nak bli bau len plakkan...ngadaaaa...ekekeke

Miniature Dior Perfume nih adalah jenis GRED 5A from Dubai, beli dekat DindaShopaholic. Kalau korang nak beli yg Ori Reject pon ada...banyak jenis perfume ad jual kat sini, sukaaaaa!! Senang cerita macam2 la ada, Tudung, Shawl, Instant Shawl, dll..





Happy Shopping!!

Thursday, May 7, 2015

Jumput Bilis dan Sambal Belacan

Assalammualaikum n Gud Morning Uolsss.. harini mula la rutin mcm biasa bgn pagi2 masak bento utk breakfast n Lunch..dah beberapa minggu xmasak kan, asik makan siang kat luar je lelama bankrup..huhuuu.. biasanye kalau masak pepagi masak yg simple je..kalau nak lauk mcm best je masak ler tgh2 malam, pagi tinggal panaskan.. 

harini menunye Jumput Bilis n sambal belacan utk breakfast..mkn tengahari lauk Taucu Cili ngan Bilis..tp harini ak malas nak bawak bekal g opis, masak utk En.Suami Jela..dia kerja sendiri, nnt tgahari dia boleh mkn..hehehehe..

JUMPUT BILIS

Bahan-bahan :-

 Tepung Gandum 500g
Garam secukup rase
Air
Ikan bilis 1 cawan
Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara :-

Satukan tepung dan garam, kacau rata.. kemudian masukkan bilis dan air.. bancuh sebati jangan terlalu cair atau terlalu pekat.. rase skit cukup tak masin?? Tak cukup tambahla garam..kalau termasin pandai2 ler korg... uuhuuuuhuuu.. Panaskan minyak utk menggoreng, goreng garing..




Bahan-bahan :-

Cili Merah - 4 biji *
Cili Hijau - 2 biji *
Cili Padi - 5 biji *
Bawang Besar - 1 biji * (potong 4)
Belacan - 1 inci *
Limau Sambal - 1 biji
Gula - 1 sudu kecil
Garam - 2 sudu kecil

* Goreng  5 minit guna minyak sedikit.. api sederhana perlahan..

Cara-cara :-

Tumbuk lumat semua bahan kecuali limau sambal..dah tumbuk lumat2 perahkan limau kat sambal, masuk dgn kulit sekali..kacau rata..siap!!

Sedap jugak kalau kerang rebus cicah smbal belacan... hihihi

Wednesday, May 6, 2015

RESEPI Sambal Kicap Sedap

Sedap ke?? Ekekeke..ni namanye resepi syok sendiri...yg penting En.Suami sukaaaa....sekiannn..


BAHAN-BAHAN:-

Bawang Putih - 6 ulas
Cili Padi - 20 biji
Gula - 1 sudu kecil
Garam - secubit
Kicap

CARA-CARA :-

Tumbuk lumat semua bahan2 kecuali kicap...kemudian tuangkan kicap secukup rasa..hahahaha..jgn ler banyak sangatkan.. agak2 korng ler.. sedap makan dengan hidangan Sup, Tempe Goreng dan Tauhu Goreng..

** cili ikot korg ler nak letak banyak mane, nak pedas lg bubuh ler banyak2.. kalau sakit perut pandai2 la ye..kikikiki..


CHILI SOY SAUCE:

Ingrediants:

Garlic - 6 cloves 
Cili Padi - 20 seeds 
Sugar - 1 tsp 
Salt - a pinch 
Soy sauce (1/2 cup)

Creamed mashed all ingrediants except soy sauce ... then pour soy sauce, mixed together and stir well..

Delicious serve with soup, Tempe, Tofu, fried Fish and Grilled Fish..

Monday, May 4, 2015

Taman Botani KL (Taman Tasik Perdana)


Semalam weols anak beranak 1st time jenjalan kat Taman Botani KL atau juga dikenali sebagai Taman Tasik Perdana.. kitorg g dlm pkol 10pg...otw ke sana jalan sangat lengang, maklumlah cuti 4 hari dr hari Jumaat ritu, memasing g balik kg or holiday agaknye..


Sampai2 sana parking penuh yg amat, pusing2 br jumpa parking.. kitorg parking dekat ngan taman permainan...Hehehe.. sebenarnye kitorg men g je, lpe bawak map..tmpat yg kitorg parking tu utk owg joging blh ler..xde ap pon yg ad pokok2 mcm kat hutan..redup je... korg kalau nak g parking la kat taman rama2 ke.. ad tram lalu boleh bawak ronda2 1 taman..

Laluan track joging.. redup je..nyaman..

Jalan suku tempat je kot, jalan punye jalan xsampai2 tasiknye..si kecik ni pulak buat hal xnak jalan n xnak duduk stroller, nak berdukung jela pulak (borin agaknye)..makanye kitorg patah balik ler..jenuh nak jalan xjmpa penghujung..


Next time nak g lagi, kalini nak g tempat yg betul menarik..yg ad air terjun, kolam ikan, taman rusa n mcm2 lagi... 

Sunday, May 3, 2015

Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur


{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang


Mula : 3 Mei 2015 | Tamat :17 Mei 2015

Saturday, May 2, 2015

BBQ Adik beradik

Assalam n haaiiii kawan kawannn.. Happy Saturday!! Korg cuti2 ni plan g berjalan mane?? Bes kan cuti panjang boleh rehat2kan minda n luangkan mase ngan family..hehehe..harini FamilyLot51 ad event BBQ..saje ngumpul adik beradik, walaupun rumah kitorg ni idak ler jauh2.. tapi kalau sekali sekala ngumpul ramai2 memang syiookkkk!!



Bahan2 BBQ sprti ikan, ayam, Kambing dan Udang di sponsor oleh m@t@h@w...



Kek Coklat n Ice-cream titanice yg buat..nnt mnta dia tulis resepi kat blog..hehehe

Kami yg tinggal kat Lot51 buat sos cicah BBQ, Air Asam je.. Pastu buat karipap. Nak resepi klik gambar kt bawah.. ;)

RESEPI Air Asam

RESEPI Karipap


RESEPI :: Karipap Sedap Simple


Kulit / Doh ::

Tepung 1 kilo
Minyak 3/4 cawan (panaskan sekejap)
Air secukupnye
Garam

- satukan tepung, garam dan minyak, gaul rata
- kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hinggah menjadi doh


Inti Kari Kentang ::

Ubi Kentang 1 kilo (potong dadu)
Daun Sup
Rempah kari 2sb (bancuh dgn air)

Bawang besar 1 biji *
Bawang Putih 6 biji *
Cili Merah *
Kunyit hidup sedikit *
Ikan bilis 2sb *
Air

* kisar...

Garam dan gula secukup rasa..

- Tumis bahan kisar hingga naik bau dan sedikit garing..kemudian masukkan kari paste, tumis sebentar.

- masukkan air + kentang, gaul rata.. perasakan dgn garam dan gula .. masak hingga kentang empuk dan agak kering.. masukkan daun sup dan gaulkan rata..

- biarkan sejuk dulu baru terap karipap.. kitorg terap je sbb cepat siap.. nak gentel pon boleh... hihihi

Karipap comel untuk budak2..
** nak lg sedap boleh tambah daging..




SELAMAT MENCUBA!!

RESEPI Air Asam


Bahan-bahan :-
Cili Padi 20biji
Cili merah 2biji
Bawang Besar 2biji

Potong semua bahan2 di atas..

Bawang yg dipotong

Potong cili kasar begini

Air Asam

Sebungkus asam jawa di ramas bersama air suam / air masak, tapiss..kemudian campurkan air asam ni dengan cili n bawang yg telah dipotong... Perasakan dengan sedikit garam (1sk) dan gula (5sb) secukup rasa..

Kalau korg nak guna stevia pon boleh, ak xletak sbb ad yg xreti rase stevia..hehehehe..sedap cicah dengan ikan bakar..nyumm nyummm..


TAMARIND SAUCE

Ingrediants:

Chilli 20pcs*
Red Chilli 2pcs*
Onion 2pcs*

*Cut all ingrediants

Salt - 1 tsp
Sugar - tbsp
Tamarind 1 cup - squeeze with warm water and filter..
Mixed tamarind juice with salt, sugar, chilli and onion that had been cut.. mixed well..

For best served with fish or grilled chicken


SELAMAT MENCUBA!!





Friday, May 1, 2015

SEGMEN JOM CATWALK BERSAMA PAPAGLAMZ

Catwalk_Next_Top_Model

kOrang nak Glamz macam PapaGlamz??? kLik gambar kat atas.. hehehehe

"Segmen Jom Blogwalking By Syahirah Valiant"


Syarat-syarat :

1. Follow blog IRA  *wajib pada siapa yang tak follow lagi*

2. KLIK SINI & SINI  *Jujur please*

   *TAMBAHAN*
   - Like fanpage Ira yang ada dekat sidebar. Kalau tak nak pun takpe. :)

3. Buat entri yang bertajuk "Segmen Jom Blogwalking By Syahirah Valiant"

4. Backlinkkan 

5. Dah siap? Hantar dekat komen post ni je ye.

Jom Join Ceria 1st Giveaway!



Syarat-syarat penyertaan :
  1. Wajib mempunyai blog yang PUBLIC dan kalau sudi followlah blog ini.                                
  2. Buat satu entry di blog yang bertajuk Jom Join Ceria 1st Giveaway!                                  
  3. Letak banner di bawah dalam entry tersebut dan link kan ke blog ini.      
  4. Letak syarat-syarat penyertaan dalam entry tersebut.                                                          
  5. Tag 3 orang rakan blogger anda dan pastikan mereka tahu. Titanice / mimamimoth / UrutMuslimah                                                       
  6. Setelah selesai menaip post tersebut, komen di entry blog ini.                                              
  7. Kalau sudi follow instagram ini (bukan paksaan) & kelebihannya, kami akan follow back sesiapa yang follow kami selama giveaway berlangsung.                                                                       
  8. Tarikh tutup giveaway ialah pada 12 June 2015.                                                                    
  9. Pemenang akan dipilih melalui random.org

Hadiah sesuai untuk lelaki & perempuan! 


Milik siapakah hadiah-hadiah ini?
Mungkin boleh jadi milik anda tau, *kenyit mata


Jangan lepaskan peluang!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...