Thursday, April 30, 2015

GIVEAWAY SAYANG by SCHA NAZRI

GIVEAWAY SAYANG by SCHA NAZRI


Haiii rini join contest GIVEAWAY SAYANG by SCHA NAZRI.. suka dengan hadiah dia hokey...1st beg Clutch warna mint mmg cantik sangat boleh pakai buat raya uolss, kalau dpt ni mmg best.. sorg je Scha pilih utk beg nih..sape dpt mmg bertuah la.. 2nd hadiah bes jugak memandang kan gst ni mmg berkira2 la jugak nk topup.. kalau Scha belanja yg ni pon okey jgk, jimat duit aku...hahahaha..dasar kedekut.. Topup RM10 x 5 pemenang.. 3rd pon best jugak lerrrrr, Review blog!! Terhad 10 org jeee.. sebb ap best?? Kalau di review ramai la org kenal kita yg xfamous nih.. dapat kawan baru..traffic blog pon blh naik kott..agaknye la...hahaha.. boleh x kalau bg je semua hadiah ni kat i?? Boleh x?? Hahahaha tamak...

Okey uolsss kalau nak hadia bes ni boleh klik gambar kat atas ye, tarikh tamat 4 may...doa2kan la kita menang salah 1 hadiah kat atas ni eh...aminnnn..

Cc titanice mimamimoth UrutMuslimah

Tuesday, April 28, 2015

"Segmen Blogwalking + Hadiah Bertuah" by Nisa

"Segmen Blogwalking + Hadiah Bertuah"

Segmen by Nisa utk blogger2 semua.. Jom!!



Mane tau ada rezeki dapat Shawl.. hihihi

Jajan 20 sen... terobek...

Dua puluh sen.... RM0.20....time aku skolah rendah 20sen kira besar jugak nilai nye...ak slalu pau mak sehari 20 sen "mak, nak 20 sen boleh??" "Amikla kat laci mesin"....pastu jalan ngn adik mimamimoth g kedai Wak dkt hujung lorong... jalan pimpin tangan lagikkk, hahaha... pastu beli jajan 10sen ngn aiskrim pop ais yg keras 1... pop ais tu patah dua kongsi...ekeke...

Pastu suka tahan babu jual roti nak beli jajan 20sen.. ni sape la yg ajr aku mkn jajan ni kalau x bukan akak n abg aku... keje suh ak g kdai beli jajan (ada bukti bergambar tauuu)... hahahaha... larikkkk...

Antara jajan yg bes :-



♥ Jajan ni perasa durian, harga dia 20sen je time tu.. memang sedap mkn jajan ni..


♥ Jajan supering ni pon harga 20sen.. makan jajan ni nnt tangan bau busukkk, pastu gigi kuning kauu...


♥coklat ni nama ap xtau, tp suka saaangaattt beli...sbb cantik warna warni kot... kikikiii..ni pon 20 sen...


Banyak lagi jajan nostalgia nie, nak letak semua mcm xlarat pulak kannn.. hupdate guna henpon ni mata kejap kecik kejap besar je rase... ekekeke..sekarang nk dapat jajan 20sen payah, kalau nk dpt pon dgn sarat ko kne borong dulu br dpt rege 1 20sen.. hahuahuahua...

ape2 pon jangan nk hadap jajan je, tak baik utk kesihatan.. dah sakit nnt xdpt mkn jajan...sekiannn..





Monday, April 27, 2015

Resepi Spaghetti Simple

google
Sumber GOOGLE

Layan la makan hujan2..bahan xbrape nak ade, kita campak2 jela eh... Boleh panggil Spaghetti Campak2..hahahahah

-rebus Spaghetti smpai lembut (ala gente) camtu eh eja dia??

-tumis bawang putih + kiub ayam knor (letak sikit je)
-letak sos cili 3 sudu besar..tumis2 skjap
-letak daging burger ramly, ni da hancur2kan...tumis lagi 3 minit.. pastu kalau suka letak Oregano..
-letak sos spaghetti 5 sudu besar..letak air masak sket + garam secukop rase... masak lebih kurang 5minit...
-pastu masukkan spaghetti yg dah lembut tadi, gaul rata..siap untuk dimakann...


Alhamdulillah, kenyang perot mereka.. aku tukang masak je, dah masak kenyang pulak...ekekeke..


**sambil masak sambil fikir pasal duit 20sen...isk isk..

Segmen Bloglist willYOU readTHIS?

GOOGLE
Will you read this??

Jom Join Dekma n kakTie...hihihi..

Happy Birthday!!

Sabtu lepas birthday abang aku, dia belanja weols makan udang sambal.. sedap habaq hanggg... macam xpenah makan kann kannn... ni lain sket hokey, sebab ni udang dia mancing sendiri, dia kumpul yg besar pastu masak bg kitorg makan...hehehehe.. tenkiuuuu.. sory gambar xde, dah nmpak mkn sedap semua lupaaaaa... lalalalaaaaa

Ptg sket abg lg sorg dtg bawak kek n kepak ayam madu... kek red valvet ngan kek apentah warna putih tu, yg putih tu sedappp...sebab crem dia ad buah2 kot tu yg sedap.. abg beli kat Pistachio..



Ni ler bithday boy nye, korg kalau nak risek2 tempat macing dia katner boleh tgk kat blog Perisek...


Anak manja ni 1 hari dia nangis merengek, bkan nak men kat spupu2 dia.. ni sengeh lebar lps bawak dia ronda nek kereta...haihhhh....Anak anak...


**Selamat Ulangtahun kelahiran yg ke-** buat abangku, semoga Allah panjangkan umur, diberikan kesihatan dan dimurahkan rezeki...aminnn..

Friday, April 24, 2015

Tabung Duit...

Tabung tu ape??? Menipu ler kome xtau tabung tu hapeee..  budak taska pon tau tabung tu ape kan....agak2 ler nak menipuuuu..kalau xtau jugak pegi ler gugel sendiri yek... saje la nak cerita nie, zaman sekarang ni memang kita kne menabung, yelaaa semua barang dah mahal..gst ler...itu ini ler... owg lain punya pasai kita yg paling banyak kne tanggung nye...kesiaaannnnn...ish ish..

Boleh ke menabung kome ni??? Cukop ke duit tuuuuu... hamboi kooo, jadi mak jemah pulak...hahahahahaha..cubit mulot tangan tu baru tau...


Tabung / tempat simpan duit ni ada banyakkk jenis, untuk yg paling tepat simpan duit untuk kegunaann masa hadapan atau emergency / kecemasan... tabung / tempat simpan duit yg paling
popular...


1.simpan dalam bank..Heheh, tapi org yg simpan dalam bank ni kejap je simpan nye, xsampai setengah bulan habis dah, bayor hutang...kayoooo bank.. bank bg duit, kita bg balik kat bank.. buruk siku namenye...huhuuu..ni memang tiap2 bulan gini ler gamaknye..

2.Main kutu...ni memang tiap2 tahun ak join main kutu..kalau xmain kutu memang xmnympan la, jenis nafsu kuat habaq hang..duit tu boleh menghasut macam2..hahaha.. nak kne letak gambar kutu x??

3. Ni kira macam tabung jugak.. aku panggil SEDEKAH SUBUH... tiap2 lepas solat subuh ak simpankan duit dalam sampul khas..xkira la singgit ke 2 hinggit ke..nthen hari jumaat, en suami g solat jumaat ak kirim duit kumpul tadi g sedekah kat masjid...kira duit tu khas untuk bg sedekah la...xsemestinya hari jumaat tu je..kadang sedekah kat diri sendiri sbb sengkek sgt..huhuuu..


4. Simpan syilling, yg ni smpan lame dah...tp ak tau la bila nak penuhnye..huhuuu.. yg ni simpan kat opis, simpan kat rumah kang asik nak beli jajan.. xpun jadi bahan mainan zahra, budak tu bkan boleh nampak duit syilling.. dok kira je nak tahan babu roti..

5. Tabung terbaru dengan Nuffnang... sebenarnye dah lame, sbb dah lame kira ad bnyak la jugak dlm tu..boleh laaaaa.. xsebnyak org lain... mggu ni tabung nuff naik 2 sen...jadi laaaa ad gak dia nak bg... hahahahaha...

6. Insurans.... ni insurans zahra je hado, mak pak dia xdo...kwangan terhad jd kita dahulukan anak dulu ye... ni insurans + simpanan..umur 18 nnt boleh keluarkan...


Okey la, penat nak menaip ni ha...citer pasal duit tabung esok2 pon xhabis... ad mcm2 lagi cara kita nk smpan duit, melabur, saham, emas dan sbgnye...

Sekarang kucing pon boleh simpankan.. kelasssss..

Thursday, April 23, 2015

Nuffnang??


Nuffnang.....hurmmm... korg pakai nuffnang x kat blog?? Korg tahu x nuffnang tu apa?? Alaaaaa, yg iklan letak kat blog tu... haihhh nak ckp pon susah, sebab ak pon xbrape faham sangat dgn nuffnang nie..kikikiki

Yang aku faham nuffnang ni sebuah syarikat pengiklanan yg datang singgah kat blog kita..dengan syarat korg rajin update blog dan traffic or viewer blog korg bnyak...yela kalau blog kau xde sape yg tengok buat ap dia singgah?? Xke buang mase dia....huahuahua.. pastu nnt dia akan bayar kita, kalau org klik iklan tu tu bertambah la bayaran dpt.. kire bonus la....

Ecececehhhhh, semangat la korg hupdate blogkan lepas nie....mata duitan ekekekeke..yg penting tepuk perut tanya selera nak makan ap harini..



"IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"

http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2015/04/intanberlian-mega-giveaway-2015.html?m=0
Intan Berlian Giveaway

Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry

 5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
 6) Nak lagi senang, copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015
PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH..

"Saya Nak Menang Baju T-Shirt Rekaan Instashop Kloseteers Apparels"

Assalammuailaikum....
https://instagram.com/kloseteersapparels

KORANG!!!!! Tea Oh Beng (designer) dari @kloseteersapparels ada buat Segmen Intro Giveaway khas utk BLOGGER tauuuu.. sebelum ni dia ad bt kat akaun IG, so skrng para blogger boleh join segmen ni okey...


Sape nak jOin boleh ikut syarat2nye::

1. Follow blog Jurnal Setiausaha Lelaki 
2. Buat satu entri bertajuk "Saya Nak Menang Baju T-Shirt Rekaan Instashop Kloseteers Apparels"
3. Letak gambar banner seperti di atas dalam entri tersebut
4. Tag rakan rakan blogger anda (OPTIONAL)
5. Backlinkkan ke entri ini dan komen link penyertaan

Senang je kan?? Hehehehe... jom jOin Dekma n kakTie...



Kalau korg nak cuci mata dgn design Tea Oh Beng ni korg boleh usha kat Instashop Kloseteers Apparels



Monday, April 20, 2015

Sayur dari Pasar

Haii!

Sejak ada hobi baru ni, semua benda nak cuba di tanam..nak cuba semua, tp bt yg mampu n buat sikit2 je... kalau tangan memang hebat xpelakan nak tanam semua terus, takot2 nnt lain yg di tanam lain yg jadi...kikiki..

Kangkung,  Saderi dan kesum

Sayur2 ni sampai je rumah terus potong bahagian bawahnye.. pastu rendam dengan air sampai akarnye keluar.. 


Kangkung ni memang dah siap ada akar.. jadinye ku bersihkan je pasir2 nye dan rendam dalam air bersih.. sekarang dah 2 minggu lebih, dah ad ank pokok baru yg tumbuh.


Saderi ni dekat sebulan kot...sebab pakai sket2 kne rndam la dia...aritu tgk akar baru nk tumbuh..harap bertahan la...huhuuu


Kesum ni dalam 3minggu dah nmpak akar2nye keluar, daun2 baru pon dah nmpak..



Harapnye sayur2 ku ni bertahan la.. nak alihkan kat dalam pasu pulak... pasu xbeli lagi...huhuuuu




Sunday, April 19, 2015

Three Little Kitten Song


The three little kittens, they lost their mittens,
And they began to cry,
"Oh, mother dear, we sadly fear,
Our mitten we have lost."
"What!   Lost your mittens, you naughty kittens!
Then you shall have no pie."
"Meow, meow, meow."
"We shall have no pie."

The three little kittens, they found their mittens,
Lying on the road,
"Oh, mother dear, see here, see here,
For we have found our mittens."
"Put on your mittens, you silly kittens,
And you shall have some pie."
"Meow, meow, meow."
Oh, let us have some pie."

Anak Kucing


I Love Cats, but I scared to touch Cats.
Dont ask me WHY? Bcoz I dont know WHY...


Anak Kucing Mata Besar, comel!!

1. Dulu Kawan ku pernah cerita, waktu dia kerja kilang dia berkawan dengan warga Vietnam. Kawan Vietnam kata, diorg kat sane suka tangkap Kucing.. CerTeka kenapa???
Sebab..... diorg nak makan kucing tu!!!
Wuuueekkkkk~ putus selera makan tau..




2. Tahun lepas ke awal tahun ni ntah, pernah bela kucing. Bela pon sebab kucing tu asik dok depan pintu je, kesian... dah la bunting.. bela la dia sampai beranak...

Anaknye comel2, lahir 3 ekor.. budak2 suka la men2 dgn ank kucing tu.. nthen bila ank2 tu dah pndai berak, mak suh buang diorg kt pasar...huhuhuuu... 



ZAHRA dan Kucing


Tu jela nak cerita pasal anak kucing..
Bahahahahaha..






Kedai Kecewa


Timor Palace, tempat ni kat Taman Dagang Avenue Ampang Kuala Lumpur. Kitorang mmg suka makan kat sini, makanan goreng2nye semua sedap. Tomyam n sup kuahnye pekat n pedas, mmg kene dengan selera... kalau diikutkan ad la nak 10x mkn sini, since baru kahwin lg .... tapi ni cerita dulu la..

Tadi kitorg repeat dinner kat sini sebab xtau nak g mkn mne lg yg bes. Tapi kecewa akhirnya sbb mkn xpuas hati..
Sampai kedai ni xramai pelanggan (sebelum ni kalau g ramai org).

1. Pelayan ntah kemana, tggu lame nk amik oder. Padahal xde org pon kdai. Kne panggil pulak..

2. Pelayan salah tulis menu ke tukang masak salah xtau la.

3. Tunggu bt air lame kot.. dah la lme salah bg air pulak...

4. Makan pon same salah bg.. pastu org dah mkn ad sorg lg pelayan bg mknn yg betol...

5. Makan semua mcm kureng je..


Kentang goreng xltak garam. Air semua kurang manis tapi pekat jadinye kelat ke pahit ntah..huhuuu


Mehun Tomyam, portion kurang dr dulu, mee mcm dah kembang, kuah kurang, cair, kurang pedas..

Sup ekor, xpedas n masaaammmm..


Erkkkkk, dulu ku rase berbaloi mkn kat sini wlpun mahal... sekarang rase membazir mkan kat sini!! Nasib baik kat rumah dah masak nasi + tumis ikan bilis garing dgn kentang.. makn dgn kicap lagi sedap...





** sape2 nak share tmpat mkn sedap Area Ampang boleh tulis kat komen ye.. :)



Thursday, April 16, 2015

Cili dan Ketumbar

Alhamdulillah, setelah 2 minggu menunggu kluar jugak anak pokok...ku sangka xmenjadi la kann, puas tunggu.



2 botol atas tu pokok Cili, botol kecik yg bawah tu Daun Ketumbar.


Ni pokok cili.

Birthday Cake!

2 Kg Chocolate Moist Cake, Oder kat Akak Zuleya Hakimi.. kOrg bOleh ushaUsha fB n Instagram akak nie ek ♥


Wednesday, April 15, 2015

Coffee & Oatmeal Body Scrub

Assalamualaikum...


Harini mood rajin nak menyental badan, sebabnye xde kerja di ofis maka tangan sebok mengGOOGLE.. ekekeke..memula GOOGLE nak bli Body Scrub Online, tapi semua mcm tak interesting...cari punyer cari jumpa web omputeh bt Body Scrub sendiri...hek eleh senang jer rupanyer yeeeee....

Balik rumah teros buat habaq hang.....


COFFEE BODY SCRUB

sumber :: GOOGLE

Bahan-bahan :
- 2 sb serbuk kopi
- 2 sb gula perang/halus
- essential oil / minyak zaitun

Campur semua bahan dan gaul sebati...Siap!!



OATMEAL BODY SCRUB

sumber :: GOOGLE

Bahan-bahan :
- 3 sb Oatmeal (blender bagi halus)
- 2 sb gula perang/halus
- essential oil / minyak zaitun

Campur semua bahan dan gaul sebati...Siap!!



Selamat Menyental uols!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...