Thursday, July 5, 2012

(tb) Kota Kinabalu - Part 4

DAY 4

Harini last day kat KK, kitorg checkout awal dr hotel dan meronda lagi.. kalinie tempat yg kitorg g banyak yg tutup.. pastu terus g Lapangan Terbang KK dan balik ke KL.. sO kita layan jela gambar eh, nak cerita panjang pon xboleh sebab xdpt ank cerita ad ap kat dalam tempat2 nie.. eksen dpn pintu masuk je.. ekekekeke

Lok Kawi Wildlife Park.

Monsopiad Village Culture

Kalau g KK jangan lupa makan makanan laut kat sini, ikan udang sotong semua segar2.. yg tempat kitorg makan ni dah lupa nama apa..korg boleh google je kot nnt.. harga sangat berpatutan dan masakan pon sedap..Alhamdulillah puas hati..



Monday, July 2, 2012

(tb) Kota Kinabalu - Part 3

DAY 3

KINABALU PARK 


Next day trip meredah ke Kinabalu Park, berpandukan map.. jauh jugak perjalanan, tp layan je sambil menikmati pemandangan tempat orang, nyamann.. 

Pemandangan sepanjang perjalan
Ke Kinabalu Park.

Jalan nak ke Kinabalu Park ni lebih kurang mcm nak ke Cameron gitu, tp xla seteruk Cameron yg seram2 je jalannye.. yg seramnye bg ak kabus tebal sangat... kene drive tu berhati2...

Kinabalu Park Entrance

Kinabalu Park ni terletak di Ranau, Kundasang Sabah. Ia juga tempat permulaan bg pendaki gunung Kinabalu dan sudah tentu tempat perlancongan.
Bayaran masuk kat sini hanya RM3 seorang.

Pemandangan di Kinabalu Park
Kalau ikot research ak kat blogger yg dah pergi sini, korg boleh mendaki menggunakan tangga or jalan2 guna jalan yg disediakan untuk menikmati keindahan kat sini...ataupun...jalan2 naik kereta pon boleh...heh?? Kereta pon boleh?? Waktu kitorg kat sini jalan2 jalan kaki je... uiiihhhh semput bak hanngg!! Nak balik tu gna shortcut nek tangga, tu pon jauh lg..Huhuuu..nangisss...

Sempat la kitorg guna tandas kat sini, air nye Masyaallah, sejukkk!! Mcm guna air dlm freezer.. cuci muka, hilang terus... wakakakaka..kebasss muka..oh lupa, kitorg jalan ni tbe2 hujan gerimis, maybe sbb tu lg sejuk kot..




Anyway, memang seronok sangat jalan kat sini..mcm nak repeat lagi...



#KotaKinabaluDay1
#KotaKinabaluDay2

Sunday, July 1, 2012

(tb) Kota Kinabalu - Part 2

DAY 2


Hari kedua breakfast cafe area2 dekat situ je, xingat nama cafe apa..makn yg biasa2, rasenye time tu dah melantak megi n mnum nescafe kat bilik..huhuuu..lepas makan kitorg smbung jalan kaki ke Pasar Kraftangan, gigih baru smpai nak shopping..hehehe..kitorg shopping 2 trip, trip ke dua esoknye plak..

Sakan...banyak kauuuu...
 Pastu balik lalu 1 pasar tu nme ap ntah.. jalan2 je kat situ.. dah penat kitorg balik bilik rehat2 lunjur kaki ape patut..

SIGNAL HILL OBSERVATION



Seterusnya kitorg menuju ke Signal Hill Observatory Tower atau pun juga dikenali sebagai Menara Pemerhati Bukit Bendera, kawasan tertinggi di Kota Kinabalu. Dari atas ni akan nampak keseluruhan Bandar Kota Kinabalu.

Gambar dari Observation Hill.
Boleh nampak laut.
Di bawah Sebelah kiri ialah Australian Place.

Kalau nak berjalan kaki kesini pon boleh, korg kene pergi kat Menara Jam Atkison nthen cari tangga utk ke atas nie..kitorg lalu je kat menara ni tak singgah pon..

MASJID BANDARAYA KK


Ini ialah Masjid Bandaraya , Likas atau di panggil Masjid Terapung.. Cantik sangat Masjid nie, tp xtau la kenapa ak tak masuk dalam ni ritu.. rase kerugian disitu.. huhuu.. kemudian teruskan lagi perjalanan, men redah jela ikot map.. kita tgk ape yg ad..

MENARA TUN MUSTAPHA


Menara Tun Mustapha ni dimiliki oleh Yayasan Sabah..datang sini mmg xde orang, rasenye mcm kereta kitorg je ad mcm org kesesatan..bila di Google baru la tau kenapa tempat ni sunyi.

Katanya bangunan ini telah dikosongkan kerana tidak selamat. Tanah di sini mendap dan menyebabkan menara ini condong. Mungkin menara ini akan dibiar kosong atau akan dirobohkan..tak tau la betul ke x, wallahualam..lagipun  org kata dulu kat sini ada restoran berputar..sayang, cantik dah bagunan ni..

Dah habis bergambar kat sini kitorg patah balik. Menyusuri jalan Tun Fuad Stephen, kitorg berhenti tepi jalan nk fefeeling amik gambar tepi laut.. :)


Sambung jalan lagi...yg ni ak dah xtahu mne hala abg ipar ak bawak, men redah2 je kot.. mcm2 tempat kitorg smpai, macam seram pon ada, tempat mcm kampung2.. ak dok terpk kawasan org asli ke dah sempadan lain..kang sesat xbalik naya je.. huhuuu.. jalan2 lg smpai petang mcm nak mghrib, cari kedai makan, memasing dah lapar time nih..

Tak tau la ape nama tempat ni..



Bersambung.....Nak makan nasi jap ;)


#KotaKinabaluDay1



Saturday, June 30, 2012

Kota Kinabalu - Part 1

Catatan ringkas honeymon kat Kota Kinabalu Sabah, ringkas2 jela eh sebabnye waktu pergi KK pon 3 tahun yg lepas, banyak yg dah xingat ape aktivitinye.. rugi la dulu tak terus tulis dalam blog boleh buat kenangan n rujukan kann..

DAY 1

WATERFRONT KK & PASAR FILIPINO

Tiket kapal terbang g KK dah book 6 bulan awal sebelum kawen lg.. tu pon akak ak yg ofer sbb dia pon nak g..mase tu xla pk sgt nk g honeymoon nih, tp rse mcm bes je kan g jalan tempat org + dapat la merasa nek kapal terbang..hehehehe.. waktu book tu harga dlm RM200++ (AirAsia) pergi balik utk 2 org...


Flight gerak pagi dr LCCT ---> tengahari sampai dah kat KK, perjalan lebih kurang 3jam.. sampai2 sane ad org jemput, mmber abg ipar kot, dia hntar kitorg kat hotel..kitorg book budget hotel je, hotel ni mmg klakar bg aku sebab chanel tv diorg yg kawal...tgh syok2 layan citer tbe2 chanel bertukar..hahaha..hadoi laa...

Sampai hotel kitorg rehat2 dulu kemas ap yg patut sementara tggu kereta sewa sampai..lmbt la jugak kereta tu smpai, sempat kitorg tido..dah ler sewa mahal Viva je pon...huhuu.. bangun tido lapar, lepak kedai mkn bawah hotel..

Lepas Isya' mcm tu kitorg keluar balik, nak jalan dekat Waterfront KK berdekatan je dgn hotel.  Jalan kaki sebab xjauh pon, smbil jalan smbil nikmati suasana malam kat KK xla rse letih sgt..

Masa tengah nak melintas jalan nmpak uncle ni
 nek basikal bnyak lampu..
Sampai dah kat Waterfront KK

Orang kata kat Waterfront ni cantik kalau nak tgk Sunset. Rugi xdpt tgk, nama pon men redahh..waktu tu tak brape nak menggoogle sgt, tak terfikir.huhuuu.. kat depan Waterfront ni ad Hotel Le Meridian..

Pasar Sinsuran atau Pasar Filipino
Sumber : GOOGLE
Pasar malam Sinsuran sebelah Waterfront dan dekat je dgn Pasar Kraftangan atau juga dikenali sebagai Pasar Filipino, dibuka petang hingga larut malam. Terdapat beberapa kawasan seperti pasar basah, pasar kering dan warung makanan laut. Tapi kitorg xpergi pon bhgian sana.. perut pon dah lapar jd nye nk cari makanan..Warung pun banyak kat sini, xyah pening nak pilih.. ekeke..tak ingat makan ap kat sini, yg ak ingat 1st time rase rumpai laut sabah, yg mcm agar2 tu..bukannye rumpai laut yg balut sushi tu ye...xbrape reti nak makan.. huhuuu..


Bersambung....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...